kuukinga haigused

Re: kuukinga haigused

PostitusPostitas lipelgas » 28.07.2010, 14:54

auk on kõige tõenäolisemalt põhjustatud mehaanilisest vigastusest (nt hooletult potti torgatud tugikepiga). mustad servad - vigastuses muljuda saanud koed, mis on hiljem kärbunud. plekid õitel on seene Botrytis cinerea kahjustus. ei ole taimele ohtlik, kuid võib rikkuda õied. tekib enamasti seisvas niiskuses, kui taimi transporditakse ja müüakse pakituna tsellofaanümbrisesse või pritsitakse õisi, eriti niiske ilmaga. pmst ei ole vaja kummagi probleemi pärast liigselt muretseda - need on ainult taime välimust kahjustavad. vigastatud lehel võib seda musta kudet püüda eemaldada või kui väga silma häirib, siis lehte kärpida nii, et leht säilitaks oma õige kuju. aga ma leiaks taimele sellise asendi, kus kahjustatud leht väga silma ei torka ;)
orhideekasvatus on karmide naiste karm spordiala. see ei ole mingi sumo ega poks, kus üksteist hellitatakse.
http://lipelgas.wordpress.com/
Kasutaja avatar
lipelgas
Tõsine tegija

PostitusPostitas muusik » 28.07.2010, 15:01

Ma tänan Teid kristiilense ja lipelgas. Mul läks süda kohe kergemaks :P Nüüd siis tean, et minu uue kullakesega on kõik korras. Jään nautima tema peaaegu kahtekümmet õit,mis küll tiba täpilised ;) Foorumit olen uurinud ja loodan, et kasvatamine möödub edukalt.
muusik

PostitusPostitas Kassike » 28.07.2010, 15:40

Tohib küsida mis see edema on?
Kassike

PostitusPostitas kristiilense » 28.07.2010, 16:02

Meditsiiniline termin, eestikeelne vaste on ödeem, peaks tähendama paistetust, liigset vedelikku rakkude vahel. Pole seda ise taimede kohta kasutanud.

Boo-boo, valgusta meid palun selle termini koha pealt. Botaanilisest ja taimepatoloogilisest aspektist?
Liiguta lilli, ja lilled liigutavad sind vastu.
http://album.ee/kristiilense
Kasutaja avatar
kristiilense

PostitusPostitas boo-boo » 28.07.2010, 16:37

Tänan Kristiilense! Mõtlesin, et see termin võiks eesti keeles olla ödeem, aga polnud kindel... :lol:

Kõige rohkem olen kohanud ödeemi nähtust kirjeldatavat orhideede korral just kuukingade juures. Aga võib esineda ka teistel orhideedel. Põhimõte sama, mis inimestegi puhul. Liigne vesi imatakse kiiresti substarrdist taime, aga selle tarbimine ja lehtede kaudu kadu on aeglasem ning tulemuseks on kudede paistetus. Väliselt meenutabki nagu vesiville või nagu armkude. Kahjustused ilmnevad kiirel temperatuuri langusel (hästi soe päev, öö jahedam või kui pikalt on esinenud jahedat perioodi ning kastmist pole reguleeritud vastavalt temperatuurile). Igal juhul kipuvad need taimed sagedamini ka igasuguste mädanike ohvriks langevat.
Your patience will be rewarded.
Kasutaja avatar
boo-boo

PostitusPostitas katrina » 29.07.2010, 22:28

Suur tänu vastajatele!

Diagnoos on muidugi väga kole :( Kõige õigem oleks need taimed vist hävitada:(Tsümbiidium saadud vahetuse korras juba mitu aastat tagasi.Asuvad kingianumitega hoopis erinevates tubades.

Kas see viirus nakkub edasi kõigile taimedele?

Panen siia pildid veel ühe kuukinga lehest.Kas ka sama asi?
http://album.ee/node/23402681/50241391
http://album.ee/node/23402683/50241391
http://album.ee/node/23402685/50241391
http://album.ee/node/23402687/50241391

Need laigud tunduvad veidi sellised nagu kuivanud kohad.,Asuvad kõige vanemal lehel,mis on tiba pehmeks läinud.
katrina

PostitusPostitas boo-boo » 29.07.2010, 23:19

100 % ei saa pead anda, et kindlasti on viirus, kuigi esimesel pildil oleks nagu näha ringidest moodustis ühel täpil. Samas võivad sellsieid laike tekitada ka mitmed seened. Kas need täpid on leht läbivad, st lehe alumisel küljel on näha täpp samas kohas, kus lehe peal? Kas täpid nö. arenevad suuremaks aja jooksul või on pikemat aega olnud sellised? Võib ju proovida lehte eemaldada, kasutades ühekordset lõikevahendit. (NB jälgida steriilsust ja teiste taimedega mitte kokku puutumist!) Igal juhul aga tuleks taim teistest esialgu eemale asetada. Lisasin ka mõned veebilehed Phal. haigustega. Viimasel saidil on hästi näha siis leht selle ringspot viirusega.

Viirust aitavad peamiselt levitada parasiidid, mis ühelt taimelt teisele liiguvad, ning ka orhideede juures kasutatavad töövahendid (käärid jms.). Viimaseid tuleb alati hoolikalt desinfitseerida. Ka pottide taaskasutusel tuleks need eelnevalt desinfitseerida. Samal põhjusel ei poolda nn. uputamismeetodil kastmist.

http://www.rv-orchidworks.com/orchidtal ... virus.html
http://northernorchidlady.blogspot.com/ ... ungus.html
http://www.doacs.state.fl.us/pi/enpp/pa ... /pp406.pdf
Kasutaja avatar
boo-boo

PostitusPostitas katrina » 03.08.2010, 14:06

Aitäh boo-boo!Nendest linkidest oli päris palju abi!

Tundub,et see ringspot viirus minu kuukingadel ikka ei ole.Aga see teine teema on küll väga sarnane.
Laigud on ka lehtede all ja aja jooksul muutuvad,nii suuremaks kui ka sügavamaks ja tumedamaks.Alguses nagu ikka rohkem lehe peal näha.Edasikandjaks võivad olla selle seene puhul ka siis putukad.Neid väikseid vilkaid tegelasi olen oma kuukingade pottides ikka märkanud,kuigi eriti niiskena neid ei hoia.Pole nendega seni midagi ette ka võtnud,sest taimed üldiselt kenasti kasvanud ja ümberistutamisel alati korralik juurestik taimedel olnud.

Nüüd oleks mul hoopis selline palve,et äkki keegi räägiks ka siin foorumis eesti keeles neid teemasid natuke lahti.

Selle seenega soovitatakse kasutada süsteemset fungitsiidi.Mis see olla võiks ja kuidas seda kasutama peaks?

Ja kas peaks ka kuidagi desifintseerima kohta kanalaual,kus haige taim asus?Kas piisab lihtsalt mingi tavalise üldpuhastusvahendiga pesemisest või peaks olema mingi n.ö. antibakteriaalne vahend? Sama küsimus ka viiruse puhul?

Ja kas viskate oma haiged taimed külma südamega kohe ära või hoiate neid kuskil eraldi ikka alles?

Siin ühes teemas oli juttu ,et vanad plastikpotid visatakse pärast taime ümber istutamist ära.Kui taim ise kena on,olen mina küll need potid alles hoidnud.Vahest olen niisama nõudepesuvahendiga veidi üle pesnud,aga sageli lasen ka nõudepesumasinast läbi.Kas sellest peaks piisama,et haigustest lahti saada(70 kraadine pesu ja kuivatus)?Ka ümbrispotte pesen väga sageli nõudepesumasinas.

Ja veel-kingianumid asuvad tsümbiidiumist hoopis erinevates ruumides.Ja kõigil kolmel(kingianumil) tekkisid sümptomid enam-vähem samal ajal
Kas võib olla hoopis millestki muust(ma ikka loodan mingile muule võimalusele kui see viirus)?
Oma taimi ei uputa juba mitu aastat enam.

Ühesõnaga-tehke mulle natuke puust ja punaseks ette :oops: :roll:
katrina

PostitusPostitas boo-boo » 03.08.2010, 17:34

katrina kirjutas:\ Tundub,et see ringspot viirus minu kuukingadel ikka ei ole.Aga see teine teema on küll väga sarnane.
Laigud on ka lehtede all ja aja jooksul muutuvad,nii suuremaks kui ka sügavamaks ja tumedamaks.Alguses nagu ikka rohkem lehe peal näha.Edasikandjaks võivad olla selle seene puhul ka siis putukad.Neid väikseid vilkaid tegelasi olen oma kuukingade pottides ikka märkanud,kuigi eriti niiskena neid ei hoia.Pole nendega seni midagi ette ka võtnud,sest taimed üldiselt kenasti kasvanud ja ümberistutamisel alati korralik juurestik taimedel olnud.

See ei pruugi olla ringspot, võib olla tsümbiidium mosaiikviirus. See annab Phal lehtedel tesitsuguseid ringe kui tsümbiidiumil või dedroobiumil. Ühes viidatud lingis oli sekundaarne link http://www.flickr.com/photos/24115011@N ... otostream/ ,kus omanik tunnistab, et lasi testida ühte Phal. ja see osutus CyMV kandjaks... :( Hooghännad on suht süütud elukad, peamised viiruste ja seente levitajad on taimemahla imevad parasiidid.

katrina kirjutas:\
Selle seenega soovitatakse kasutada süsteemset fungitsiidi.Mis see olla võiks ja kuidas seda kasutama peaks?
Ja kas peaks ka kuidagi desifintseerima kohta kanalaual,kus haige taim asus?Kas piisab lihtsalt mingi tavalise üldpuhastusvahendiga pesemisest või peaks olema mingi n.ö. antibakteriaalne vahend? Sama küsimus ka viiruse puhul?

EEstis müüdavate fungitsiidide kohta ei oska kommenteerida. On sellsieid, millega kastetakse taime. Viirused ei ela väljaspool peremees organismi. Seega piisab kui puhastada aknalaudu tavalise desinfitseeriva puhastusvahendiga.

Ja kas viskate oma haiged taimed külma südamega kohe ära või hoiate neid kuskil eraldi ikka alles?
Siin ühes teemas oli juttu ,et vanad plastikpotid visatakse pärast taime ümber istutamist ära.Kui taim ise kena on,olen mina küll need potid alles hoidnud.Vahest olen niisama nõudepesuvahendiga veidi üle pesnud,aga sageli lasen ka nõudepesumasinast läbi.Kas sellest peaks piisama,et haigustest lahti saada(70 kraadine pesu ja kuivatus)?Ka ümbrispotte pesen väga sageli nõudepesumasinas.

Äraviskamine on muidugi väga raske. Kui on olnud odav supermarketi taim, siis ehk on lihtsam südant kõvaks teha. Mõned hoiavad taimi siiski alles täielikus eraldatuses. Aga kas sellsiel juhul saab ikkagi 100% garantiid olla, et teistele taimedele haigus edasi ei kandu?
Plastpotte soovitataske eelnevalt pesta nõudepesuvahendiga ja siis veel desinfitseerida (mina kasutan Cloroxi valgendajat - sisaldab hüpokloorhapet). Põhimõte on see, et mitte mingeid mikroskoopilisi taimeosiseid potti ei jääks. Nõudepesumasin peaks olema üsna efektiivne, aga kui tahta kindlamat garantiid, võib veel üle desinfitseerida.

Ja veel-kingianumid asuvad tsümbiidiumist hoopis erinevates ruumides.Ja kõigil kolmel(kingianumil) tekkisid sümptomid enam-vähem samal ajal
Kas võib olla hoopis millestki muust(ma ikka loodan mingile muule võimalusele kui see viirus)?
Oma taimi ei uputa juba mitu aastat enam.

Kas neil taimedel on viirus, saab 100% kindlalt ikkagi öelda vaid viirusetesti tehes. Ent tugev kahtlus on küll, eriti dendroobiumi ja tsümbiidiumi pilte vaadates. :( Viiruste puhul ongi halb see, et sümptomid ei pruugi ilmneda koheselt, nakatunuid taim võib aastaid ilus välja näha ja siis äkki käest ära minna. Ka ei pruugi lehtedel ja õitel samaaegselt viiruslikud ilmingud olla.

Egas muud ei oskagi momendil soovitada, et on kaks varianti toimimiseks, kui pole võimalik viirusetesti teha. (1) hoida taimed eraldi, teha igaks juhuks läbi süsteemne seenetõrje (ehk ka putukatõrje), vaadata kas taimed muutuvad paremaks; millised on õied - kas neil on viiruse tunnuseid. (2) teha süda kõvaks ja visata kahtlased taimed ära.
Kasutaja avatar
boo-boo

PostitusPostitas Kassike » 03.08.2010, 18:18

Kuidas seda viirustesti teha?
Kassike

EelmineJärgmine

Mine Haigused, kahjurid või miskit muud imelikku kuukingal

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline