katrina kirjutas:\ Tundub,et see ringspot viirus minu kuukingadel ikka ei ole.Aga see teine teema on küll väga sarnane.
Laigud on ka lehtede all ja aja jooksul muutuvad,nii suuremaks kui ka sügavamaks ja tumedamaks.Alguses nagu ikka rohkem lehe peal näha.Edasikandjaks võivad olla selle seene puhul ka siis putukad.Neid väikseid vilkaid tegelasi olen oma kuukingade pottides ikka märkanud,kuigi eriti niiskena neid ei hoia.Pole nendega seni midagi ette ka võtnud,sest taimed üldiselt kenasti kasvanud ja ümberistutamisel alati korralik juurestik taimedel olnud.
See ei pruugi olla
ringspot, võib olla tsümbiidium mosaiikviirus. See annab Phal lehtedel tesitsuguseid ringe kui tsümbiidiumil või dedroobiumil. Ühes viidatud lingis oli sekundaarne link
http://www.flickr.com/photos/24115011@N ... otostream/ ,kus omanik tunnistab, et lasi testida ühte Phal. ja see osutus CyMV kandjaks...

Hooghännad on suht süütud elukad, peamised viiruste ja seente levitajad on taimemahla imevad parasiidid.
katrina kirjutas:\
Selle seenega soovitatakse kasutada süsteemset fungitsiidi.Mis see olla võiks ja kuidas seda kasutama peaks?
Ja kas peaks ka kuidagi desifintseerima kohta kanalaual,kus haige taim asus?Kas piisab lihtsalt mingi tavalise üldpuhastusvahendiga pesemisest või peaks olema mingi n.ö. antibakteriaalne vahend? Sama küsimus ka viiruse puhul?
EEstis müüdavate fungitsiidide kohta ei oska kommenteerida. On sellsieid, millega kastetakse taime. Viirused ei ela väljaspool peremees organismi. Seega piisab kui puhastada aknalaudu tavalise desinfitseeriva puhastusvahendiga.
Ja kas viskate oma haiged taimed külma südamega kohe ära või hoiate neid kuskil eraldi ikka alles?
Siin ühes teemas oli juttu ,et vanad plastikpotid visatakse pärast taime ümber istutamist ära.Kui taim ise kena on,olen mina küll need potid alles hoidnud.Vahest olen niisama nõudepesuvahendiga veidi üle pesnud,aga sageli lasen ka nõudepesumasinast läbi.Kas sellest peaks piisama,et haigustest lahti saada(70 kraadine pesu ja kuivatus)?Ka ümbrispotte pesen väga sageli nõudepesumasinas.
Äraviskamine on muidugi väga raske. Kui on olnud odav supermarketi taim, siis ehk on lihtsam südant kõvaks teha. Mõned hoiavad taimi siiski alles täielikus eraldatuses. Aga kas sellsiel juhul saab ikkagi 100% garantiid olla, et teistele taimedele haigus edasi ei kandu?
Plastpotte soovitataske eelnevalt pesta nõudepesuvahendiga ja siis veel desinfitseerida (mina kasutan Cloroxi valgendajat - sisaldab hüpokloorhapet). Põhimõte on see, et mitte mingeid mikroskoopilisi taimeosiseid potti ei jääks. Nõudepesumasin peaks olema üsna efektiivne, aga kui tahta kindlamat garantiid, võib veel üle desinfitseerida.
Ja veel-kingianumid asuvad tsümbiidiumist hoopis erinevates ruumides.Ja kõigil kolmel(kingianumil) tekkisid sümptomid enam-vähem samal ajal
Kas võib olla hoopis millestki muust(ma ikka loodan mingile muule võimalusele kui see viirus)?
Oma taimi ei uputa juba mitu aastat enam.
Kas neil taimedel on viirus, saab 100% kindlalt ikkagi öelda vaid viirusetesti tehes. Ent tugev kahtlus on küll, eriti dendroobiumi ja tsümbiidiumi pilte vaadates.

Viiruste puhul ongi halb see, et sümptomid ei pruugi ilmneda koheselt, nakatunuid taim võib aastaid ilus välja näha ja siis äkki käest ära minna. Ka ei pruugi lehtedel ja õitel samaaegselt viiruslikud ilmingud olla.
Egas muud ei oskagi momendil soovitada, et on kaks varianti toimimiseks, kui pole võimalik viirusetesti teha. (1) hoida taimed eraldi, teha igaks juhuks läbi süsteemne seenetõrje (ehk ka putukatõrje), vaadata kas taimed muutuvad paremaks; millised on õied - kas neil on viiruse tunnuseid. (2) teha süda kõvaks ja visata kahtlased taimed ära.